Intiaani vanhuksen viisautta
Intiaani keskusteli lapsenlapsensa kanssa. Hän sanoi: "Kaikissa meissä asuu kaksi taistelevaa sutta. Toinen niistä on paha. Se on viha, pelko, kateus, mustasukkaisuus, suru, ylimielisyys, itsesääli ja valhe. Toinen on hyvä. Se on ilo, rauha, rakkaus, toivo, tyyneys, nöyryys, hyväntahtoisuus, empatia, totuus ja luottamus ". "Kumpi susi voittaa?", kysyi lapsi. "Se, jota ruokit", vastasi vanhus.

Uutinen vai juoru?
Mikä erottaa uutisen juorusta? Uutisen tulee olla punnittua ja tutkittua asiaa, joka esitetään ilman omia mielipiteitä tai tunteen sävyttämiä lauseita. Juoru syntyy kun ihminen kertoo eteenpäin asioita joiden totuudellisuutta ei ole varmistanut asianomaisilta. Joskus juoru sisältää itsekkäitä tarkoitusperiä ja halua vahingoittaa sitä josta juoru kertoo.
Vanha tarina kertoo suuresta filosofi Sokrateesta, joka opasti oppilaitaan käyttämään kolmoissuodatinta. Suodatin on kuin seula jolla erotellaan karkeampi aines hienommasta. Seula on ollut Sokrateen aikana hyvin tavallinen maatalouden työkalu. Tutuin malli seulasta löytyy lasten hiekkalaatikolta.
Kolmoissuodatin eli kolmoisseula on käypä viestintäväline myös vuonna 2015.
Lue lisää: Uutinen vai juoru?
Iltasatu
Iltasatu on monelle tuttu. Mukava ja levollinen hetki ennen nukkumaan menoa yhdessä äidin tai isän kanssa. Joskus iltasatu luetaan myös jonkun muun aikuisen kanssa. Iltasaduista tulee helposti rakkaita ja niitä haluaa kuulla aina uudelleen ja uudelleen.
Äitinä muistan, kuinka joskus "lukeminen" saattoi olla haasteellista kun lapsi osasi sadut sanasta sanaan ulkoa ja korjasi heti jos sanoi väärin. Silloin nauratti yhdessä. Monet muistot liittyvät iltasatuihin.
Oman makuuhuoneen lisäksi niitä on kuunneltu ja katsottu myös TV:n välityksellä. Meillä on satusetä jonka tuntevat niin vanhemmat kuin isovanhemmatkin. Oletko sinä kuunnellut TV:n iltasatuja?
Lue lisää: Iltasatu
Palmusunnuntai

Palmusunnuntaita vietetään Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi. Silloin opetuslasten joukko ja kansa riemuiten ottivat käteensä palmunoksia ja levittelivät niitä tielle, jota pitkin Jeesus ratsasti. Siihen aikaan Jerusalemissa vietettiin pääsiäisen aikoihin suuria juhlia ja joka puolelta valtakuntaa saapui juhlavieraita kaupunkiin. Ihmiset odottivat myös jotakin suurta tapahtuvaksi, sillä monet kirjoitukset ja kansan viisaat olivat niin ennustaneet. Jeesuksen saapuessa he olivat varmoja että hän oli se luvattu kuningas tai messias. Riemu oli suunnaton.
Palmusunnuntain nimi tulee puiden oksista, joilla kansa tervehti Jeesusta tämän ratsastaessa aasilla Jerusalemiin. Tästä suuresta juhlasta on meille jäänyt perintönä virpominen pajunoksilla. Meillä eivät palmut kasva, mutta sensijaan kevään ensimmäisiä kaunistuksia luonnossa ovat pajut pörröisine "kissoineen". Usein oksat saavat vielä lisäväriä höyhenistä ja kirkkaista papereista joita sidotaan oksiin kiinni. Päivä tunnetaan myös virpomasunnuntain nimellä.
Lue lisää: Palmusunnuntai